دست نوشته
موضوعات
عمومي
عمومي ( 169 )
درختان ميوه ( 12 )
طرح هاي توجيهي
گلخانه ( 8 )
گلخانه خيار ( 1 )
گلخانه گوجه فرنگي ( 0 )
طرح توجيهي قارچ ( 1 )
گياه شناسي
آفات و بيماري ها
افات گياهي ( 9 )
بيماري هاي گياهي ( 3 )
سم شناسي ( 1 )
حشره شناسي ( 1 )
مبارزه بیولوژیک با آفات و بيماري ها ( 6 )
زراعت
اصلاح نباتات
فيزيولوژي گياهان
درختچه هاي زينتي
قارچ ها
قارچ صدفي ( 2 )
قارچ دكمه اي ( 6 )
تکثیر کیاهان
تکثیر کیاهان زینتی ( 12 )
تکثیر میوه ها ( 6 )
تکثیر ( 11 )
هرس
کودهای ارگانیک
ورمی کمپست ( 1 )
منابع كنكور
ارشد باغباني ( 21 )
علوم و صنایع غذایی ( 0 )
زراعت و اصلاح نباتات ( 0 )
مهندسی منابع طبیعی ( 0 )
علوم دامی ( 3 )
هرس درختان ميوه
لينكستان
آخرين مطالب

راه اندازي وب سايت 

اخبار :

شركت در دوره ي آموزشي هيدروپونيك و آشنايي مقدماتي با سازه گلخانه

با همكاري شركت بين المللي توسعه كاوش راه هستي



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (1) |

معرفي شركت

شركت بين المللي توسعه كاوش راه هستي

با كادري مجرب از فارغ التحصيلان دانشگاه فردوسي

خدمات :

برگذاري دوره هاي آموزشي گلخانه

احداث ، تجهيز و نوسازي انواع گلخانه هاي سنتي و مدرن

پلاستيك كشي و تعمير پلاستيك فرسوده

نصي پلي كربنات ، هيتر ، سيستم سرمايشي و...

مشاوره و اجراي سيستم آبياري

كشت خاكي و هيدروپونيك

فروش بذر و انواع بستر كشت

و ...



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) | onetwothreefourfive

روشهاي پرورش فلفل

میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد.

به ادامه مطلب مراجعه فرماييد...



روش کشت مستقم 

در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 - 70 سانتیمتر کشت می‌شوند و فاصله بین بوته‌ها روی ردیف حدود 45- 40سانتیمتر می‌باشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 - 20سانتیمتر است. 

روش نشایی 

چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده می‌شود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 6 - 8 هفته است. 

میوه دهی فلفل 

در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت می‌گیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار می‌گیرند و گرده می‌تواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک می‌کنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوه‌ها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش می‌یابد. 

کوددهی فلفل 

کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه می‌کنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه می‌کنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه می‌دهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی می‌گردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی می‌گردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش می‌یابد. 

مبارزه به علفهای هرز فلفل 

می‌توان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد. 

آبیاری مزرعه فلفل 

یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه می‌گردد. 
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل 
ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت می‌گیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.

آفتاب سوختگی: میوه‌های رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می‌شوند میوه‌های فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.

پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوه‌های سبز بالغ و رسیده دیده می‌شود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد می‌شود.

شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد می‌شود که این میوه‌ها بدن بذر می‌باشند. 

زمان برداشت میوه

میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد. 

شرایط نگهداری فلفل در انبار 

برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است.

منبع تبيان



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (1) |مشاهده : 8760 | onetwothreefourfive

سلام

در اين پست مي توانيد برخي از قطعات سازه  گلخانه پرتابل كه در طي دوره با آنها آشنا مي شويد مشاهده كنيد

به ادامه پست مراجعه فرماييد ...



سازه پرتابل

بست 2.5

بست 3

زير كرپي



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |مشاهده : 9634 |

طرح توجيهي خيار درحتي

وزارت تعاون

معاونت طرح وبرنامه

دفتر امور اقتصادي وتسهيلات بانكي

سال 1385

مي توانيد اين طرح كامل را در ادامه مطلب دانلود كنيد ...


قابل نمايش فقط براي اعضا




نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (3) |مشاهده : 9621 |

سفيد بالك گلخانه يكي از آفات مهم گوجه فرنگي در محيط هاي گلخانه اي است.آن علاوه بر تغذيه مستقيم ناقل بيماريهاي متعدد ويروسي است. در حال آن به اكثر سموم رايج مقاومت نشان داده است بنابراين روشهاي ديگر از جمله جلب و صيد حشرات نر جفت گيري نكرده در كاهش جمعيت آن مؤثر مي باشد. بدين لحاظ سه رنگ مختلف شامل زرد ، آبي و سبز به صورت كارتهاي رنگي چسب دار در دو ارتفاع 1/3 و 2/3 بوته ها نصب و پس از 2 هفته تعداد حشرات كامل جلب شده به تله شمارش و مقايسه گرديد. بين تله ازنظر جلب حشرات كامل اختلاف معني داري در سطح 1 درصد وجود داشت و تله هاي زرد و سبز بهتر از تله رنگي آبي در جلب و صيد مؤثر بوده است. همچنين تله زرد خيلي جذاب تر از سبز بوده است .بنابراين مي توان اين نوع تله را براي صيد حشرات كامل سفيد بالك و كاهش جمعيت سفيد بالك درگلخانه هاي گوجه فرنگي استفاده نمود و بهتر است تله رنگي زرد در فواصل بين رديفها نصب گردد.


براي دانلود مقاله به ادامه مطلب مراجعه فرماييد ...





نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |مشاهده : 9102 |

طرح توجيهي قارچ صدفي

فرم شماره(3): پرسشنامه درآمد هزينه فعاليت انتخابي

مي توانيد اين طرح را از لينك زير با حجم بسيار كم 80 كيلوبايت دانلود كنيد




نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (1) | onetwothreefourfive

سلام

دانلود جزوه گلكاري دكتر صالحي در ادامه مطلب براي اعضاي محترم

جزوه دكتر صالحي از منابع اصلي كنكور باغباني است

براي دانلود به ادامه مطلب مراجعه فرماييد ...



پسورد فايل :‌www.horti.ir

منبع : hortilover.net



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |مشاهده : 12634 |

سلام

جزوه نكات كليدي و كنكوري  پنبه با حجم كم

پسور فايل : www.horti.ir

منبع :‌وب سايت

Garmsarnews




نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (2) |

انجير از بحث هايي است كه هر ساله در كنكور ارشد سوالاتي دارد . مي توانيد جزوه زير را كه خلاصه نكات كليدي با حجمي كم است را از لينك زير دانلود كنيد.

پسورد فايل :

www.horti.ir

منبع :‌ وب سايت hortilover.net




نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |

به اطلاع دوستان ، اعضا و مشتريان گرامي مي رسانيم :

فعاليت هاي جديد شركت بين المللي راه هستي :

ساخت و فروش انواع تابلو برق گلخانه اي ، سالن پرورش قارچ ، مرغداري و ...


اجراي سيستم آبياري هيدروپونيك ، فروش انواع ظروف كشت و بستر كشت


فروش انواع لوله پلي اتيلن ، دريپر و اتصالات مورد نياز براي ابياري هيدروپونيك (با مشاوره رايگان اجرا)

به زودي نرم افزار آموزش نصب سازه گلخانه در اختيار كاربران ويژه قرار مي گيرد ( با اين نرم افزار مي توانيد به راحتي سازه مورد نياز خود را ساخته و در هزينه هايي خود صرفه جويي چشم گيري كنيد در ضمن اين كه در اين نرم افزار راه هايي كاهش چشم گير هزينه گلخانه بيان خواهد شد )



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |

مقدمه
به منظور ابداع و توسعه روش هاي آبياري كه قادر به تأمين نياز آبي گياهان به طور مؤثر و  با راندمان بيشتر باشند، روش هاي آبياري متنوعي در گذشته ابداع شده اند . سير تكامل بهره گيري از اين گونه روش ها ، به موازات پيشرفت هاي فني و تكنولوژيكي،  از آبياري سطحي به روش هاي آبياري تحت فشار باراني و قطره اي و اخيراً  نيز به سيستم هاي آبياري زيرسطحي (تراوا، قطره اي زيرسطحي و سفالي) تغيير پيدا كرده است . هدف اصلي كليه روش هاي آبياري،  ايجاد محيطي مناسب از نظر رطوبت و تهويه در ناحيه توسعه ريشه گياهان است .
                                          

در آبياري باراني، تمامي سطح زمين و پوشش گياهي از طريق ريزش قطرات ريز آب،  رطوبت مورد نياز خود را تأمين مي نمايند و بخشي از آب از طريق بادبردگي و تبخير قطرات ريز در هوا تلف مي شود . براي حذف و يا كاهش اين تلفات روش هاي آبياري قطره اي و زيرسطحي ابداع شده اند . در آبياري قطره اي، آب به صورت  قطره از طريق قطره چكان ها ، مستقيم در سطح خاك پخش مي شود و در اثر نفوذ، خاك اطراف ريشه را مرطوب مي نمايد. در كليه روش هاي آبياري سطحي سنتي و مدرن، درصدي از آب مورد استفاده به علت تبخير از سطح خاك از دسترس گياه خارج مي شود. به همين دليل، اخيراً استفاده از آبياري زيرسطحي مورد توجه قرار گرفته است. در آبياري زيرسطحي، ناحيه توسعه ريشه گياهان در اثر نشت آب ، از انواع لوله هاي تراوا و روزنه دار مرطوب مي گردد. از جمله اين روش ها، آبياري تراواي لاستيكي است كه با وجود بهبود در يكنواختي توزيع آب ، به دليل مشكلات زيست محيطي و گرفتگي منافذ در اثر ورود ريشه ها، تا كنون توسعه چنداني نيافته است. ساير روش هاي آبياري زيرسطحي نيز هنوز در مرحله آزمايشات تكميلي و بررسي سازگاري در راستاي كشاورزي پايدار قرار دارند

به ادامه مطلب مراجعه فرماييد...

منبع : مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي خراسان رضوي



استفاده از ظروف سفالين براي صرفه جويي در آب و تأمين آب جهت كشت بوته ها و نباتات يك ساله در جهان سابقه هزار ساله دارد و از قرن ها پيش اين روش در كشورهاي چين، هندوستان، سريلانكا، زيمباوه، برزيل و ايران (شهرهاي حاشيه كوير نظير يزد و اردكان) و ... مورد استفاده قرار مي گرفته است. اما، به دليل مسدود شدن كوزه هاي سفالي و مشكل آب كردن كوزه ها با دست، اين روش به تدريج منسوخ گرديد . شكل هاي 1 تا 6  نحوه به كارگيري كوزه را به صورت سنتي به منظور آبياري نشان مي دهد . مطالعات مربوط آبياري زيرزميني گياهان تقريباً از سال 1934 در اروپا توسط Robey  آغاز گرديد و منجر به ساخت لوله هايي از جنس كرباس كه داراي سوراخ هاي ريز متعددي بود، شد. به علت مشكلات خاص اين نوع لوله ها، پس از پايان جنگ جهاني دوم، لوله هاي لاستيكي كه روي آنها آب چكان هاي مخصوصي تعبيه شده بودند، به صورت تجارتي به بازار ارائه شدند. اين لوله ها در سال 1962 توسط Blass Blass در فلسطين اشغالي به عنوان روش آبياري زيرسطحي استفاده شد كه به علت مسدود شدن روزنه ها در كوتاه مدت و نيز ورود ريشه گياهان به آن ها، با عدم موفقيت روبرو شد.




شكل 1 : نحوه به كارگيري كوزه به صورت سنتي براي آبياري
 





شكل 2 : شكل كوزه هاي سنتي مورد استفاده براي آبياري گياهان

 




شكل 3 : شكل كوزه هاي سنتي مورد استفاده براي آبياري گياهان

 




شكل 4 : نحوه به كارگيري سنتي كوزه براي آبياري نهال زيتون در نواحي خشك كشور سوريه

 





شكل 5 : نحوه به كارگيري سنتي كوزه براي آبياري گياهان زارعي در نواحي خشك قاره افريقا

 





شكل 6: نحوه پركردن كوزه هاي سفالي مورد استفاده براي آبياري گياهان زارعي

 




با عنايت به مشكلات مذكور، محققين گرايش به سمت سيستم هاي آبياري ميكرويي پيدا كردند كه قابليت استقرار روي سطح زمين را داشته باشند تا راندمان آبياري و افزايش عملكرد محصول بيشتري را به همراه آورند. به همين جهت سيستم هاي آبياري قطره اي با شتاب بيشتري تكامل و توسعه يافتند . علي رغم اين پيشرفت ها، به دليل امتيازات منحصر به فرد آبياري زيرسطحي، در سال هاي اخير مجداً ابداع روش هاي مختلف اين سيستم ها مورد توجه قرار گرفته است. يكي از اين روش ها، آبياري سفالي است . محققان روش آبياري سفالي را براي مزارع و باغات كوچك و نيز كشاورزي معيشتي كاملاً مناسب ارزيابي كرده و اين روش آبياري را حد فاصل روش هاي آبياري سطحي و سيستم هاي آبياري ميكرو داراي تكنولوژي بالا دانسته اند .




مزاياي روش آبياري زيرسطحي سفالي به طور خلاصه عبارتند از:
- افزايش راندمان آبياري
- كاهش قابل ملاحظه ميزان مصرف آب در زراعت و باغات نسبت به روش هاي سنتي آبياري و ساير آبياري تحت فشار
- افزايش عملكرد محصول
- امكان كشت دو محصول در يك سال زراعي در بخشي از اقليم هاي سرد به دليل كوتاه تر شدن دوره رشد
- افزايش شاخص هاي كيفي محصولات توليدي نظير درصد پروتئين ذرت، درصد روغن آفتابگردان و ...
- حفظ ساختمان خاك و جلوگيري از سله بستن سطح خاك
- امكان كشت گياهان در خاك هاي شور و يا استفاده از آب هاي نيمه شور
- كاهش در ميزان آفات، بيماري ها و علف هاي هرز و در نتيجه كاهش مصرف سموم شيميايي (حشره كش ها، قارچ كش ها و علف كش ها)
- كاهش مصرف كودهاي شيميايي و در صورت استفاده كافي از كودهاي دامي، حذف  مصرف كودهاي شيميايي
- عدم نياز به نيروي برق در اين روش آبياري به دليل كم فشار بودن آن (مصرف انرژي و سوخت كمتر)
- امكان توليد محصول سالم تر به خصوص در كشت محصولات گلخانه اي
- امكان بازسازي و احياي مناطق خشك و بياباني



راندمان كاربرد آب در مزرعه تحت انواع روش هاي آبياري مورد استفاده در جهان در جدول ( 1) ارائه شده است. همچنين، كارآيي مصرف آب (مقدار توليد محصول به ازاي مصرف يك مترمكعب آب آبياري) درانواع روش هاي آبياري سنتي و تحت فشار در مقياس جهاني به صورت جدول ( 2) گزارش شده است:




جدول 1: راندمان كاربرد آب در مزرعه در روش هاي مختلف آبياري

 روش هاي آبياري (%)راندمان كاربرد
روش های سطحی

Furrow
Corrugate
Border, level
Border, graded
Flood, wild
Surg
Cablegation


35-60
30-55
60-75
55-75
15-35
50-55
50-55
روش های بارانی

Stationary lateral (wheel-or hand-move)
Solid-set lateral
Traveling big gun
Stationary big gun
Center- pivot lateral
Moving lateral (linear)


60-75
60-85
55-67
50-60
70-85
80-87
روش های ميکرو

Surface drip
Subsurface drip
Micro-spray mist


90-95
90-95
85-90




جدول 2: كارآيي مصرف آب در انواع روش هاي آبياري سنتي و تحت فشار در جهان

(kg/m  كارآيي مصرف آب ( 3 روش آبياري
0/7
0/9
1-2/5
1/9
2/5
2/5-7
شياري بسته (نواري)
باراني
قطره اي
كپسول هاي متخلخل تحت فشار
كپسول هاي متخلخل بدون فشار
آبياري زيرسطحي سفالي



آبياري زيرسطحي سفالي را مي توان جزء سيستم هاي آبياري ميكرو طبقه بندي نمود. در اين سيستم آبياري مطابق شكل (7 ) از قطعات سفالي با تخلخلي مناسب، قابل كنترل و  مورد نياز استفاده مي شود و آب تراوش يافته از اين قطعات به وسيله خطوط انتقال آب از جنس پلي اتيلن به طور مستمر جايگزين مي شود . اين روش طوري طراحي شده است كه امكان نصب، راه اندازي و بهره برداري خودكار از آن فراهم است.



شكل 7 : نمائي شماتيك از يك سيستم آبياري زيرسطحي سفالي






 اجزاي سيستم آبياري زير سطحي سفالي عبارتند از:
- مخزن آبي (با ظرفيت متناسب با سطح زير پوشش مثلاً از بشكه براي گلخانه ها تا تانكر براي باغات ) با ارتفاع 4-2 متر به منظور تأمين فشار مورد نياز سيستم
- فيلتر آب جهت تصفيه فيزيكي و بيولوژي آب
- لوله هاي پلي اتيلن اصلي و نيمه اصلي براي انتقال آب از مخزن به ابتداي لوله هاي فرعي
- اتصالات پلي اتيلن به منظور متصل كردن اجزاي مختلف سيستم به يكديگر
- شير فلكه به منظور كنترل و مديريت آبياري
- لوله هاي فرعي پلي اتيلن جهت انتقال آب به قطعات سفالي
- قطعات سفالي مستقر در اعماق 50-20 از سطح خاك به عنوان توزيع كننده آب در نيم رخ خاك و منطقه توسعه ريشه گياهان



در اين سيستم آبياري بسته به نوع كشت، فاصله بوته هاي روي يك رديف كشت و نيز مديريت توزيع آب، لوله هاي فرعي در فواصل معيني به سفال هاي لوله اي و يا سفال هاي قائم متصل مي گردند. چناچه هدف از آبياري، توزيع آب به صورت موضعي در فواصل معين باشد، مطابق شكل از سفال هاي قائم و چنان چه هدف ايجاد يك نوار ممتد رطوبتي در خاك باشد، از سفال هاي افقي استفاده مي شود.



سيستم آبياري زيرسطحي سفالي تاكنون به منظور تأمين نياز آبي تعدادي از محصولات باغي ، زراعي و گلخانه اي استفاده شده است. درختان پسته، انار و زيتون به عنوان شاخص محصولات باغي و گياهان ذرت، آفتابگردان و پنبه به عنوان شاخص محصولات زراعي و نيز محصولات گوجه فرنگي ، خيار ، فلفل، بادنجان و كلم نيز به عنوان شاخصي از سبزي و صيفي جات انتخاب و بر اساس مناطق عمده و يا مستعد كشت آن ها در سطح كشور، محل هاي اجراي طرح در ايستگاه هاي تحقيقات كشاورزي وابسته به سازمان تحقيقات ، ترويج و آموزش كشاورزي انتخاب و آبياري زيرسطحي سفالي در آن ها به اجراء درآمده است .
 لازم به ذكر است كه در اجراي طرح براي محصولات باغي دوحالت : 1- تغيير سيستم آبياري باغات موجود از آبياري متداول به آبياري زيرسطحي و 2- احداث باغات جديد با پيش بيني سيستم آبياري زيرسطحي از زمان ابتداي احداث باغ و كشت نهال، مدنظر قرار گرفته است كه طبيعتاً به دليل وابستگي سيستم توسعه ريشه درختان به نوع آبياري و توزيع رطوبت در نيم رخ خاك، نحوة مديريت آبياري و نيز ميزان نياز آبي درختان در دو حالت اشاره شده، متفاوت خواهد بود.
شكل هاي (9 الي 16 ) نمونه هاي واقعي قطعات سفالي به كار رفته به منظور آبياري زيرسطحي از سفالي و همچنين، توزيع رطوبت (پياز رطوبتي ايجاده شده) بر اثر تراوش آب از سفال را نشان مي دهد . در آبياري درختان، سفال هاي مورد استفاده به طول 45 سانتيمتر با قطر خارجي 6 سانتي متر و قطر داخلي 4 سا نتي متر بود .
براي تأمين آب مورد نياز جهت احداث باغ و كشت نهال به ازاي هر نهال،  از يك آبخوان استفاده گرديد كه مقدار آب مورد نياز نهال را در مراحل اوليه رشد و استقرار با توجه به نياز رطوبتي تأمين نمايد . در سال هاي بعدي نيز با رشد و توسعه ريشه و نهال، آب مورد نياز از طريق كارگذاري سفال بيشتر تأمين شد. همچنين، جهت تبديل روش آبياري سنتي متداول باغات موجود به روش آبياري زيرسطحي سفالي ، از چهار قطعه سفال با مشخصات فوق براي هر درخت استفاده گرديد.


شكل 8 : نمونه هايي از قطعات سفالي ساخته شده براي استفاده در مزارع و باغات

 




شكل  9: نمونه هايي از قطعات سفالي به كار رفته در مزارع

 




شكل 10 : نمونه هايي از قطعات سفالي به كار رفته در مزارع

 





شكل  11: نمونه هايي از قطعات سفالي به كار رفته در مزارع

 




شكل 12 : سيستم آبياري زيرسطحي سفالي اجراء شده براي باغ پسته تازه تأسيس در شهرستان فردوس

 





شكل 13 : سيستم آبياري زيرسطحي سفالي اجراء شده براي باغ پسته تازه تأسيس در شهرستان فردوس

 





شكل 14 : سيستم آبياري زيرسطحي سفالي اجراء شده براي باغ انار تازه تأسيس در شهرستان فردوس

 




شكل 15: سيستم آبياري زيرسطحي سفالي اجراء شده براي باغ انار تازه تأسيس در شهرستان فردوس


 




آبياري به روش زير سطحي با لوله هاي سفالي:
اين روش كه تركيبي از روش هاي كوزه اي و زيرسطحي است، مبتني بر استفاده از لوله هايي است كه به روش زير سطحي در عمق خاك كاشته مي شوند اما جنس آن ها به جاي لاستيك، سفال است و از ساز و كار اختلاف سطح براي هدايت آب در آن ها استفاده مي شود.
آب با فشار كمي كه از اختلاف سطح زمين و عمق كار گذاري لوله ها ناشي مي شود ، در لوله ها جريان مي يابد و به تدريج به خاك نشت مي كند. مكش خاك خشك به بيرون آمدن آب از لوله هاي سفالي كمك مي كند. با مرطوب شدن خاك اطراف لوله ها مكش و آب دهي به خاك كاهش مي يابد.
محاسن عمده روش آبياري زيرسطحي سفالي:
اين روش علاوه بر مزاياي روش آبياري ميكرو زيرسطحي داراي ويژگي هاي منحصر بفرد ديگري از جمله:
1-  بازدهي بسيار بالا در استفاده از آب
2 - ساده، ارزان و كم فشار بودن سيستم
3 -  فراوان بودن مواد اوليه جهت ساخت آن
4- عدم وابستگي به ارز جهت توليد سفال ها
5-  ساده بودن و بومي بودن تكنولوژي ساخت و بهره برداري
6-  توزيع رطوبت در نيم رخ خاك به علت تأثير پتانسيل ماتريك آب خاك بهتر انجام گرفته و متناسب با درجه خشكي خاك است.





نتيجه گيري:
به دليل خصوصيات منحصر بفرد سيستم آبياري زيرسطحي سفالي كه عبارتند از:
1-  اعمال آب در زيرسطح خاك
2-  حذف و يا كاهش تلفات نفوذ عمقي و تبخير از سطح خاك
3-  آبياري با تناوب بالا و عمق كم و...
نتايج ذيل قابل انتظار مي باشد:
علف هاي هرز رشد و توسعه چنداني پيدا نمي كند.
كاهش رطوبت سطحي خاك از توسعه آفات و مخصوصاً بيماري ها جلوگيري مي كند.
ساختمان خاك به علت عدم سله بستن تخريب نمي شود.
ايجاد رطوبت در حد ظرفيت زراعي به طور مستعمر در اطراف ريشه موجب جلوگيري از بروز تنش رطوبتي مي گردد.
انرژي و توليدات گياهي به جاي مصرف براي مبارزه با تنش هاي محيطي،  صرف رشد و توليد مي شود.
به دليل نبودن تبخير از سطح خاك و نفوذ آب اضافي به اعماق خاك در مصرف آب صرفه جويي قابل ملاحظه اي به عمل مي آيد.
به دليل ايجاد پياز رطوبتي مناسب و در حد نياز در اطراف ريشه و عدم توزيع رطوبت در كل سطح مزرعه يا باغ، باز هم صرفه جويي در ميزان آب مصرفي در واحد سطح مزرعه، به عمل آمده و نيز مسائل زيست محيطي بيشتر رعايت مي گردد.

به دليل مصرف كود تنها در منطقه پياز رطوبتي گياه، در ميزان مصرف كودهاي شيميايي صرفه جويي قابل ملاحظه اي به عمل مي آيد. كه علاوه بر ارزش اقتصادي، مسائل سوء زيست محيطي ناشي از كاربرد كودهاي شيميايي اتفاق نمي افتد.

منبع : مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي خراسان رضوي



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (4) |مشاهده : 13654 |
از منظر مسايل بهداشتي و كنترل آفات در پرورش گياهان (سبزيجات و يا گل هاي زينتي) در گلخانه يك اصل مهم بايد مد نظر باشد. اينكه گلخانه فضايي كاملاً ايزوله و جدا از فضاي اطراف خود مي باشد. شرايط داخل گلخانه به صورت كامل تحت كنترل و مديريت مي  باشد. اين كنترل ها و مديريت در جهت ايجاد مطلوب ترين شرايط براي رشد و محصول دهي گياه مي باشد.
دما، رطوبت ، نور ، تركيبات مواد غذايي و آب به خوبي مديريت و كنترل مي گردد.
در خصوص آفات و بيماري هاي گياهي نيز بايد اصل ايزوله بودن و جدا بودن به خوبي رعايت گردد. زيرا همان شرايطي كه براي رشد گياه مطلوب مي باشد براي توسعه و خسارت زايي آفات و بيماري ها نيز مطلوب مي باشد.
در چنين شرايطي اين عوامل در اندك زماني مي توانند تكثير يافته و منتشر شوند و آلودگي را گسترش دهند. علاوه بر شرايط دمايي، رطوبت و ميزبان كه در حد مطلوب در اختيار آفات در گلخانه مي باشد، عوامل كنترل كننده طبيعي مثل دشمنان طبيعي در گلخانه در كمترين توانايي و تأثير مي باشند. لذا سرعت توسعه آفات در گلخانه بسيار زياد است. همچنين حساسيت گياه كشت شده نيز مي تواند ميزان خسارت آفات را افزايش دهد

منبع : مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي خراسان رضوي

به ادامه مطلب مراجعه فرماييد...


آفات مهمي كه در گلخانه سبزيجات و گل هاي زينتي وجود دارند عبارتند از شته ها، سفيدبالك ها، تريپس، كنه ها و مينوز كه با توجه به جثه ريزي كه دارند به راحتي و از راه هاي گوناگون مي توانند وارد گلخانه شوند. عوامل بيماري زاي گياهي شامل قارچ ها، باكتري ها و ويروس ها ،ميكروسكوپي بوده و به طرق مختلف مي توانند وارد فضاي گلخانه شوند.
با توجه به ارزش بالاي محصولات گلخانه اي و هزينه هاي توليد، خسارت آفات و بيماريهاي گياهي در گلخانه ها از ارزش اقتصادي بالاتري برخوردار مي باشد. لذا گلخانه داران هميشه به دنبال مبارزه قاطع با اين عوامل مي باشند و در اين مسير متأسفانه تأكيد اصلي بر كاربرد سموم آفت كش مي باشد.

 كاربرد بي رويه سموم شيميايي اثرات نامطلوبي بدنبال دارد. از يك طرف باعث مقاوم شدن آفات به سموم و از سوي ديگر باعث آلودگي محصول توليدي به باقيمانده هاي سم مي گردد. در صورت ايجاد مقاومت  آفت به سم، كشاورز ناچار است دفعات سمپاشي ها را افزايش داده و يا سموم جديد و گران تر را جايگزين سموم قبلي نمايد. كه مشكلات فراواني به دنبال دارد.
براي انجام مديريت صحيح آفات در گلخانه ها ضروري است به عنوان اولين قدم شرايطي را فراهم نماييم كه شانس ورود اين عوامل به داخل گلخانه تا حد امكان كاهش يابد. در مرحله دوم بايد اولين الودگي هاي وارد شده در كانون ها كشف و نسبت به رفع آلودگي و جلوگيري از انتشار آن اقدام گردد.
ساختمان و تأسيسات گلخانه مي تواند كمك موثري به ايزوله بودن فضاي پرورش نمايد.



مشخصات و تجهيزات مناسب گلخانه ها جهت ايزوله بودن در مقابل ورود آفات  به شرح ذيل مي باشد:
 اندازه گلخانه: اندازه گلخانه با توجه به تعداد اندام هاي گياهي تعيين گردد. در هر  سالن گلخانه تنها يك نوع گياه بايستي نگهداري شود و از گذاشتن و كشت ساير گياهان در آنجا خودداري شود .
اسكلت بندي گلخانه: ساختمان اصلي كه حاوي بخش هاي گلخانه اي مختلف است بايد از موادي ساخته شده باشد كه بتواند در برابر بادهاي شديد، باران و رسوخ عوامل طبيعي به داخل آن مقاومت نمايد. بهترين مواد ساختماني جهت ساخت گلخانه، لوله هاي فلزي گالوانيزه مي باشد
.

اسكلت بندي گلخانه با استفاده از ورقه هاي گالوانيزه و لوله هاي آهني



شيشه بندي: انواع مواد شفاف مانند اكريليك، فايبر گلاس و يا پانل هاي پلي كربنات يك يا دو لايه ممكن است براي نوردهي طبيعي بكار روند. شيشه لعاب داده شده بهترين توصيه براي گلخانه ها مي باشد.
 كف و زهكشي: كف گلخانه بهتر است به ضخامت 10 سانتيمتر با بتن آرمه پوشيده شود. زهكشي نيز بهتر است با استفاده از كف شيب دار به سمت يك سوراخ كه با مخزن هايي در خارج از گلخانه در ارتباط است انجام شود.


 
كف گلخانه و بين بنج ها با بتون پوشيده مي شود. خاك زير بنج ها نيز به شدت فشرده شده و با شن هاي درشت فرش مي شود تا از رويش گياه جلوگيري شود .
بنچ بندي: در گلخانه هاي مدرن امروزه از بنچ هاي متحرك استفاده مي شود تا بتوان آنها را در صورت لزوم از بخشي به بخش ديگر منتقل نمايند.
كنترل محيطي: شامل حرارت سازها، رطوبت سازها، سرماسازها و هواكش ها كه بسته به شرايط محيط و نياز گياه طراحي مي شوند. مه پاش ها ، كنترل كننده هاي ای . سی، لوازم مورد استفاده در كوددهي و نوردهي نيز از مواردي هستند كه بايد در گلخانه به طور مناسب طراحي شوند.

سيستم گردش هوا در گلخانه ها كه در يك سمت شبكه هاي رطوبت ساز و در سمت ديگر هواكش ها قرار دارند

 



 توري هاي ضدحشره: توري هايي حداقل از 28 مش به بالا يا با سوراخ هايي به قطر 0.075 تا 0.200 ميلي متر  به منظور جلوگيري از ورود حشرات، آفات و به خصوص ناقلين عوامل بيماري زا به داخل و خارج از گلخانه در جلوي   پنجره ها، هواكش ها و كلا تمام منافذ نصب مي شوند.


 

 

 

 

- درب ورودي دو تايي به فاصله حداقل 2.20 متر از هم يكي از لزومات است  و اين درب ها توسط فنر يا تجهيزات مشابه بطور خودكار بسته مي شوند. لازم به ذكر است بهتر است در زمان نگهداري ساير درب ها در قسمت هاي ديگر سالن بسته كلمل نگه داشته شوند. همچنين مي توان با استفاده از برزنت يا پلاستيك راهروهايي براي ورود ايجاد نمود كه يك سمت آن به درب ورودي و سمت ديگر با زيپ مسدود گردد. حوضچه هاي ضدعفوني كفش نيز داخل اين راهرو قرار مي گيرد

 

 


                              
 -      حوضچه ضدعفوني كفش: در فاصله بين دو درب يك حوضچه ضد عفوني كفش به ابعاد 7/ * 1 متر و عمق 10 سانتيمتر  و يا 50*50*10 سانتيمتر كه در آن گوني يا ساير موارد مشابه آغشته به محلول هاي ضد عفوني نظير فرمالين يا وايتكس قرار مي گيرد، در نظر گرفته مي شود تا از انتقال مواد آلوده به خصوص خاك توسط كفش افراد جلوگيري شود. بهتر است هنگام ورود به گلخانه از دمپايي هاي مخصوص آن گلخانه كه ضدعفوني شده اند استفاده شود..


 

 گلخانه بايد مجهز به شير آب شستشو بوده و پرسنل بايد در هنگام ورود و خروج دستها را كاملاً با آب و صابون و يا مواد ضدعفوني كننده بشويند.
 سطح زمين اطراف گلخانه حداقل تا فاصله 20 متري بايد عاري از هر گونه گل و گياه و رستني بوده و بوسيله آسفالت( به اسثناي مناطق گرمسير)، بتن و يا شن و ماسه پوشانده شود. وجود گياهاني نزديك گلخانه مي تواند به عنوان منبعي از آلودگي براي گلخانه محسوب گردد.

فنس بندي و ديوار كشي اطراف گلخانه: براي جلوگيري از ورود افراد متفرقه لازم است
 

خاك مورد مصرف براي كشت در گلخانه بايد با روش مناسب : استفاده از حرارت يا گاز متيل برومايد به دقت ضد عفوني شود.
 

منبع آب و آبياري: كه معمولا كود و سموم مورد استفاده در خاك نيز توسط اين منبع و همراه با آب آبياري به گياه داده مي شود. آبياري در گلخانه ها بهتر است به روش قطره اي انجام شده تا از انتقال عوامل بيماريزا و همچنين نماتدهاي پارازيت گياهي بين كرت ها و گياهان مجاور جلوگيري شود.

  وسايل مورد استفاده در هر گلخانه خاص آن محل بوده و بايستي  از انتقال آنها به  گلخانه هاي ديگر خودداري شود. در صورت وجود عوامل بيماري زا به خصوص ويروس هاي گياهي، قيچي و يا وسايل برش گل  مي تواند به اين عوامل آلوده شده و ساير گياهان را در گلخانه هاي ديگر آلوده نمايد.
 وسايل برش گل و قيچي هاي باغباني و ساير وسايل بايد بعد از استفاده در محلول هاي ضدعفوني گذاشته شود. معمولا در گلخانه هاي توليدگل هاي گران قيمت بعد از هر برش تيغ ها داخل مواد ضدعفوني گذاشته مي شود. ساده ترين تركيب براي ضدعفوني اين وسايل محلول يك درصد ماده موثره وايتكس مي باشد.  لازم به ذكر است كه وايتكس هاي موجود در بازار به صورت 5 درصد است كه بايد با آب به نسبت يك به چهار مخلوط شود.

پرسنل هر گلخانه بهتر است خاص آن گلخانه بوده و از ورود افراد متفرقه و غير مسئول به داخل گلخانه ها بايستي جلوگيري شود



 

رديابي آفات در گلخانه:
رديابي اساس تمام برنامه هاي مديريت تلفيقي آفات محسوب مي شود. اطلاع از وضعيت وجود آفت، محل آنها، شدت و تراكم آلودگي و در بسياري از حالات مرحله زندگي آفت به ما كمك مي كند كه بتوانيم در مورد مديريت گلخانه تصميم گيري نمائيم. رديابي بايد در تمام طول سال  و معمولا به صورت هفتگي انجام شود.


روش هاي رديابي در گلخانه:
1.روش جمع آوري آفت از روي شاخ و برگ گياه
براي رديابي بسياري از آفات گلخانه اي بخصوص آفاتي كه قادر به پرواز نيستند مانند كنه ها، بسياري از شته ها، لارو هاي برگخوار، سرخرطومي ها و   شپشك هاي نباتي بايد گياه مورد بازرسي قرار گيرد. بسياري از اين آفت روي سطح زيرين برگ ها زندگي مي كنند و تا برگرداندن برگ و مشاهده آنها، اطلاع از وجود يا عدم وجود آنها غير ممكن است.
بسياري ديگر از آفات گلخانه اي علائم خسارت يا شواهدي دال بر وجودشان دارند. وجود عسلك، وجود مورچه، پوستك ها از اين نوع علائم  مي باشند.  انتخاب اين گياهان به صورت تصادفي و از مناطق مختلف گلخانه انجام مي شود.
قدم زدن در گلخانه و جداسازي گياهان رنگ پريده، تغيير رنگ داده، كوتوله، تغيير فرم داده، برگ ريخته و ساير موارد غير معمول از روش هاي رديابي محسوب مي گردد.
اگر گياهي را بازرسي مي كنيد و برگ ها و ساقه آن در حال پژمردن است، ريشه ها را مورد بازديد قرار دهيد. برگ هاي مورد بازديد بايد از تمام   قسمت هاي سايبان گياه انتخاب شوند و برگ ها را از هر دو طرف مورد بررسي قرار دهيد.
2. استفاده از كارت هاي رنگي چسبناك:
كارت هاي آبي يا زرد رنگ چسبناك روش هاي استاندارد رديابي آفت و تعيين تراكم آن در گلخانه ها محسوب مي شوند. كارت هاي زرد رنگ بسياري از حشرات بالدار آفت مانند پشه هاي خاكزي،  شته هاي بالدار، سفيد بالك ها، كانال كن ها و تريپس ها را بدام مي اندازند. كارت هاي آبي به ويژه براي تريپس ها جلب كننده مي باشند.


تعداد حشراتي كه توسط كارت رنگي بدام مي افتند بايد به صورت هفتگي شمارش و ثبت گردد. اين روش ما را قادر مي سازد تا زمان به اوج رسيدن يا نزول جمعيت يك آفت را شناسايي نمائيم. كارت هاي رنگي چسبناك مي توانند مهاجرت آفات را به گلخانه مشخص كنند. از كارت هاي رنگي مي توان در بازرسي هاي قرنطينه اي نيز استفاده نمود.
براي رديابي بسياري از آفات بالدار قرار دادن كارت هاي چسبناك رنگي به صورت عودي و آويخته و بالاي گياه توصيه مي شود. استفاده از يك كارت در هر 90 تا 100 متر مربع گلخانه معمول است. حشرات بدام افتاده معمولا بدنشان متلاشي  مي شود و بايد چشم شما به شناسايي اين حشرات عادت كند.

3. استفاده از تشت هاي زرد آبي:
تشت هاي فلزي يا پلاستيكي زرد رنگي كه تا نيمه با آب پر شده اند نيز به خصوص در رديابي شته هاي بالدار مورد استفاده قرار مي گيرند. اين تشت ها روي پايه هايي قرار داده شده و  با استفاده از قلم مو  حشرات روي اب جمع آوري مي شود.

تله هاي زرد آبي جهت بدام اندازي شته هاي بالدار



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |مشاهده : 9498 |
مقدمه:

درختان ، بویژه درختان میوه اگر در طبیعت و در شرایط محیطی مناسب بدون دخالت انسان رشد کنند بعد از چند سال ، یک حالت متراکم پر از شاخ و برگ به خود می گیرند و از نظر میزان کیفیت باروری نیز حالت نامطلوب پیدا می کنند . در اینگونه درختان ، رشد شاخه های مزاحم و پر پیچ و خم در داخل تاج درخت صورت گرفته و بدلیل متراکم شدن و پر برگ شدن شاخه ها، نفوذ نور داخل تاج درخت محدود گشته و بتدریج شاخه ها خشک شده و از بین می روند و باردهی درخت نیز محدود می گردد و میزان محصول و کیفیت آن پایین می آید . علاوه بر این مسائل ، مشکل سال آوری و تناوب باردهی نیز بروز می کند ،به طوری که ، یک سال میوه های زیاد و ریز و سال دیگر عدم باردهی ویا تولید ناچیز اتفاق می افتد .بنابراین ، لزوم اجرای صحیح عملیات هرس جهت ایجاد شکل و فرم مناسب و باردهی منظم و مطلوب ضروری می باشد .

به ادامه مطلب مراجعه فرماييد...

منبع : مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي خراسان رضوي


تعریف هرس: هرس عبارت است از قطع کامل یا جزئی شاخه ، ریشه ، پوست ، برگ گل و میوه به منظور تحت تأثیر قرار دادن و هدایت نحوه رشد و باروری گیاه .

به طور کلی در اجرای هرس، با رعایت نکات فنی و شناختن نحوه باردهی و اعضای بارده هر نوع درخت ، می توان هرس مناسبی انجام داد .


 فواید هرس:
1- شکل و فرم دادن به نهال که در سال های اول تا چهارم و به عنوان هرس فرم دهی اجرا می شود .
2- حذف شاخه های خشکیده ، آفت زده ، مریض ، شکسته و مزاحم .
3- خلوت کردن تاج درخت از شاخه و برگ های اضافی جهت ورود  نور و هوا به درون شاخسار درخت .
4- جلوگیری از تناوب باردهی و سال آوری درخت با حذف و تنک کردن تعدادی از شاخه های بارده و در نهایت بعضی از میوه ها .
5- جوان کردن درختان مسن ، ازطریق حذف شاخه های پیر و جایگزین کردن آن ها با شاخه های جوان
6- جلوگیری از رشد رویشی بیش از حد و وادار کردن گیاه به رشد زایشی که منجر به تولید میوه می گردد .
7- ایجاد تعادل بین ریشه و ساقه ، که بویژه هنگام انتقال نهال دارای اهمیت است .
8- بالا بردن کیفیت واندازه محصول با قطع شاخه های اضافی و متراکم .
9- کوتاه نگه داشتن درخت که  باعث راحتی کار در مراحل داشت (سمپاشی وهرس) و نیز برداشت محصول می گردد .


هرس در دو موقع از سال انجام می شود:
- یکی در هنگام استراحت و خواب گیاه که معمولاً در فصل سرد زمستان می باشد  و به هرس زمستانه (خشک ) معروف است و دیگری هرس سبز یا تابستانه است که در موقع فعالیت گیاه و سبز بودن آن و حتی گل یا میوه دار بودن درخت انجام می گیرد .قابل ذکر است که اصولاً هرس در هر زمان انجام بگیرد باعث تأخیر در باروری نهال های جوان و کم شدن محصول درختان بارور می گردد، لذا در تمام انواع هرس ، رعایت جانب تعادل ضروری می باشد  .
 هرس زمستانه معمولاً در اواخر فصل زمستان قبل از جوانه زنی درختان صورت می گیرد و در این فصل به علت متوقف شدن یا کند شدن شیره نباتی ، گیاه کمتر آسیب و صدمه می بیند و چون درخت فاقد برگ می باشد، کلیه قسمت های شاخه ها براحتی قابل رؤیت بوده وتصمیم گیری در این حالت راحت تر می باشد .فرم دهی و تربیت نهال در سال های اول کاشت و حذف شاخه های شکسته ، مریض وآفت زده و هرس ریشه در زمستان (هرس خشک) صورت می گیرد.
هرس تابستانه معمولاً از اوایل بهار تا اواخر تابستان انجام می گیرد که منظور از این هرس ،حذف پاجوش ها ،نرک ها و هرس قسمت های انتهایی شاخه هایی که رشد سریع دارند می باشند .


انواع هرس:
1- هرس شاخه : در این هرس شکل و اندازه و فرم نهایی درخت باید مد نظر باشد، یعنی نحوه قرار گرفتن شاخه ها برروی تنه اصلی به طور مناسب انتخاب گردد. در درختان میوه نحوه قرارگرفتن شاخه ،روی قدرت بار دهی درخت تأثیر فراوان دارد، به طوری که در تعدادی از آن ها(از جمله سیب ،گلابی ، زرد آلو و گیلاس) ، جوانه های تشکیل دهنده گل که بعداً تبدیل به میوه می شوند ، روی شاخه های بسیار کوتاه چند ساله ( اکثراً2تا 5 ساله ) قرار دارد.
2- هرس ریشه : برای ایجاد تعادل بین ریشه و شاخه و برگ جهت رشد و نمو گیاه .
3- هرس گل ومیوه (تنک کردن): در اوایل بهار و بعد از باز شدن گل ها تا موقعی که میوه ها به قطر یک سانتیمتر تشکیل شوند ،انجام می گیرد و هدف از آن حفظ تعادل مقدار محصول متناسب با قدرت درخت است .
4- زخم کردن و خم کردن پوست : که نوعی هرس محسوب می شود و در بهار انجام می گیرد که به منظور تبدیل شاخه های غیر بارور و شکستن غرور درخت می باشد . بدین ترتیب که با زخم پوست ساقه ،رابطه قسمت بالای زخم با قسمت پایین قطع شده و مواد غذایی (کربو هیدارت ها )تولید شده در قسمت بالا باقی مانده و آن شاخه را وادار به تولید گل و میوه می کند .


 نکاتی که در موقع هرس باید رعایت گردد:

1- اگر درخت مسن بوده و چند سال است که  هرس نشده، نباید آنرا دریک دفعه ، هرس سنگین کرد ، بلکه باید ظرف 2-3روز و بتدریج هرس سبک تر انجام داد تا به هدف ایده آل رسید.
2- در موقع هرس ،باید شاخه هایی را حذف کرد که با تنه اصلی (شاخه حامل ) زاویه کوچک تری دارند و شاخه هایی که حفظ می شوند باید دارای زاویه نزدیک قائمه (بهترین زاویه60 درجه می باشد) باشند چرا که در این صورت بین دو شاخه ، بیشترین مقدار چوب تولیده شده و از شکستن آن در اثر فشار ناشی از وزن میوه جلوگیری می شود .
 3- در موقع هرس ، با حذف شاخه های کج و مزاحم ، وسط تاج درخت باز نگه داشته می شود تا نفوذ نور به داخل تاج راحت تر صورت گیرد .
 4- در هرس باید ابتدا باغات و درختان مسن را هرس کرده و  سپس باغات جوان را هرس نمود چرا که اگر سرمای ناگهانی اتفاق افتد درختان مسن مقاومت بیشتری در برابر سرما از خود نشان می دهند .
 5- در موقع هرس در هنگام حذف شاخه ،باید تا آنجا که ممکن است برش از ته و موازی تنه اصلی صورت گیرد و از باقی گذاشتن مقداری از آن به عنوان ناخنک خوداری شود .
6- در موقع هرس شاخه های قطور و سنگین ، باید برش در سه مرحله صورت گیرد تا از شکسته شدن شاخه بر اثر سنگینی آن در موقع برش جلوگیری گردد.
7- در هرس به منظور جوان سازی درختان مسن، قطع شاخه ها با قطر زیاد باعث ایجاد تعداد زیادی ترک در محل برش می شود، لذا سرزنی شاخه های نازک تر با تعداد زیاد و پراکندگی مناسب در سطح تاج توصیه می گردد.
8- در مناطقی که امکان خشک شدن درختان در زمستان وجود دارد ،هرس زمستانه درختان تا حد امکان باید به تأخیر بیفتد .
9- شاخه های قوی و نیرومند قادر به تولید میوه های درشت با کیفیت عالی می باشند ،در صورتی که شاخه های نازک وضعیف ، میوه های ریز و کم رنگ با کیفیت پائین تر بوجود می آورند، لذا در انجام هرس ،اولویت حذف با شاخه های ضعیف  و نازک می باشد .
10- میزان هرس با سن و قدرت و نوع آن تغییر می کند .درختان مسن با قدرت رشد و بازدهی کم را می توان سنگین تر از درختان جوان تر و قوی تر از همان نوع هرس کرد  .
11- در سر شاخه زنی شاخه ها ،باید برش منتهی به یک جوانه باشد نه یک شاخه فرعی نازک و ضعیف . همچنین برش حدود نیم سانتی متر بالاتر از جوانه در بیرون تاج و پشت به بادهای غالب منطقه – در صورت وجود – قرار گیرد .
 12- بعد از رسیدن به سنین باروری، مقدار و شدت هرس بسته به نوع درخت فرق می کند، به طوری که در مورد درختانی که میوه های خود را روی شاخه های  کوتاه تولید می کنند نظیر سیب ، گلابی و گیلاس شدت هرس کاهش می یابد و درختانی که میوه های خود را روی شاخه های یک ساله تولید می کنند مانند  هلو ، هرس شدیدتر صورت می گیرد .
13- با توجه به اینکه وجود پاجوش ها در اطراف درخت ، باعث ایجاد رقابت با تنه و در واقع درخت و نهال اصلی در باغ می گردد، باید در هرس اقدام به حذف کلیه پاجوش ها از ته نمود.



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (0) |مشاهده : 14266 |

کرمی به طول 21 میلیمتر که در پشت بدن آن موهای کم رنگی قابل مشاهده است. سه جفت پا در حلقه های سیه و پنج جفت پا در حلقه های شکمی دارد که رنگ آنها تحت تأثیر تغذیه از انارهای دانه قرمز یا دانه سفید تغییر می کند. کرم ها فصل زمستان را در تاج  و داخل میوه های باقیمانده از فصل قبل روی درخت سپری می کنند. این کرم ها در انارهای ریخته شده در زیر درختان و انارهای انباری در فصل زمستان نیز ممکن است مشاهده شوند. کرم ها پس از گذران دوران شفیرگی در فروردین ماه ظاهر شده و اردیبهشت ماه که مصادف با ظهور گلهای انار است پروانه ها به پرواز در می آیند. توصیه می شود باداران با روشن نمودن یک چراغ در مجاورت قیفی که دارای شیشه ای محتوی سیانور است به جمع آوری پروانه ها و کاهش صدمات ناشی از تخم ریزی آنها اقدام نمایند. پروانه های ماده پس از تغذیه جفتگیری نموده و تخم های خود را در داخل تاج انار و در لابه لای پرچم ها و روی میله پرچم قرار می دهند.

تخم ها پس از چند روز تفریخ و لاروها خارج می شوند. تغذیه لاروها از پوست انار سبب نازک شدن آن می شود و موقعیتی مناسب برای نفوذ قارچها و کیکها فراهم می شود

به ادامه مطلب مراجعه فرماييد...


راههای مبارزه با کرم گلوگاه:
الف- مبارزه مکانیکی، جمع آوری انارهای پوسیده و باقیمانده در باغها، منازل، پارکها و انبارها به طور کامل و هماهنگ صورت گیرد و در این رابطه نیاز به بسیج عمومی در استان های انارخیز است و چون این آفت بر روی میوه درختان مختلفی زندگی می کند این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.
ب- رعایت دور آبیاری منظم: نامنظم بودن آبیاری که منجر به ترکیدگی میوه ها می شود در میزان خسارت وارده تأثیر کلی دارد.

ج- مبارزه تلفیقی: نظر به اینکه مبارزه مکانیکی ، زراعی و یا بیولوژیکی به تنهایی مؤثر واقع نشده اند و مبارزه شیمیایی یعنی استفاده از سموم حشره کش به دلیل موقعیت ویژه تخم گذاری شب پره موفقیت آمیز نیست بلکه سبب بر هم زدن تعادل طبیعی و از بین رفتن حشرات مفیدی که خود می توانند کرم گلوگاه را پارازیته کنند خواهد شد.

مبارزه تلفیقی با آفت کرم گلوگاه انار مجموعه عوامل کنترل به شرح زیر توصیه می شود:
1- جمع آوری به موقع انارهای باقیمانده از سال قبل و انارهای موجود در زیر درخت و سوزانیدن آنها.
2- انتخاب فاصله مناسب درختان انار در باغ.
3- انجام شخم پاییزه، کرت بندی، کوددهی و هرس باغ.
4- تنظیم و رعایت دور آبیاری مناسب بخ منظور جلوگیری از ترکیدکی انار، میزان رطوبت کافی در زمان رهاسازی زنبورهای تریکوگراما (زنبور پارازیت).
5- کشت گیاهان یونجه و شبدر در بین درختان انار به منظور افزایش ازت زمین و تغذیه حشرات مفید.
کنترل آفت در مراحل زمستان گذرانی در حدود 10 تا 20 درصد از جمعیت آفت را کاهش می دهد. بنابراین میوه های باقیمانده بر روی درخت یا روی زمین باید جمع آوری و در قسمتی از باغ مدفون شود.
در آزمایشی که بصورت پایلوت در یکی از باغات منطقه انجام شد، ابتدا از خاک رس موجود در منطقه گل رس تهیه شد و در زمان ظهور گلها، قسمت تاج گل انار با این گل پوشانیده شد که این امر باعث جلوگیری از تخم گذاری پروانه های بالغ در قسمت گلگاه (پرچم ها) گردیده و نهایتاً مانع از ورود آفت به قسمت داخلی انار شد.
استفاده از این روش مزایای زیر را بدنبال دارد:
1- راحتی و در دسترس بودن مواد مورد نیاز (گل رس)
2- افزایش درآمد باغداران
3- تولید محصول ارگانیک و قابل صادرات
4- جلوگیری از انتقال نسل آفت به سال آینده

منبع :‌سامانه ترويج كشاورزي خراسان



 مهندس محمدرضا داورزنی – کارشناس ارشد کشاورزی
مسئول مرکز جهاد کشاورزی حکم آباد – شهرستان جوین



نویسنده: وحيد شاهرخيان تاریخ: چهارشنبه 2 اسفند 1396 | rss | نظرات (2) |مشاهده : 10706 |
[1][2][3][4][5][6][7][»»]
نويسندگان
اعضا

كاربر مهمان خوش آمديد!


عضويت در سايت
كلمه عبور را فراموش كرده ام
نام کاربری
کلمه عبور

شمارنده
 امروز : 109
دیروز : 403
ماه : 6056
ماه قبل : 17824
سال : 13761
سال قبل : 301396
کل : 918328
اطلاعات سايت:
اخبار :273
  نظرات : 108
خروجي rss
كاربران:
اعضا : 1611
  كاربران آنلاين : 1
دانلود جزوات كنكور ارشد

:: RashCMS :: - :: MihanPHP ::